sunnuntai 18. tammikuuta 2015

TAIDETTA KANSALLE


Viime aikoina on keskusteltu ja kyseenalaistettu sanan- ja kuvanvapautta.
Neljä miljoonaa ihmistä marssi muutama päivä sitten sananvapauden puolesta Ranskassa terrorismia vastaan.
Suomen perustuslain pykälä 12. mukaan:
"Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Tarkempia säännöksiä sananvapauden käyttämisestä annetaan lailla. Lailla voidaan säätää kuvaohjelmia koskevia lasten suojelemiseksi välttämättömiä rajoituksia."

Olemme kärkkäitä osoittamaan sormella muita ja ylpeilemme ilmaisunvapaudellamme mutta missä kulkee mielipiteen vapauden raja Suomessa? Kyllä täällä kotimaassa myös se koira älähtää johon kalikka kalahtaa.

Marraskuussa 2014 Suomen poliisi sensuroi hollantilaisen Dries Verhoevenin teosta, "Ceci n'est pas mon corps", jossa iäkkään naisen oli tarkoitus istua ilkosillaan kaiken kansan nähtävillä lasikopissa, Helsingin keskustassa. Saunakansa veti herneen nenäänsä alastomuudesta ja poliisi ryhtyi määrittämään, mikä on taidetta.

Toinen esimerkkini on suomalainen kuvataiteilija Johannes Heinonen, jonka teoksia sensuroidaan tuon tuostakin 2000-luvun Suomessa.


Vuonna 2006 peruttiin Johannes Heinosen koko näyttely, joka piti järjestää Kouvolassa.
2009 tapahtui kulttuuriskandaali, Lempäälässä jossa kymmenkunta Johannes Heinosen työtä poistettiin surrealisminäyttelystä. Lempäälän kunnan sivistystoimen edustajat päättivät lähteä yhteistuumin sensuroimaan Heinosen töitä Piippo-keskuksesta.


Poistetuissa Johannes Heinosen maalauksissa esiintyvät muun muassa Juha Mieto hameessa sekä Tarja Halonen ja Sirkka-Liisa Anttila alasti. Maalauksia pidettiin hyvän maun vastaisina.
(Kuka tai ketkä mahtaa olla näitä "maku-matteja" jotka määrittävät mikä on hyvää, kaunista ja oikein.)


Taiteilija Johannes Heinonen irvailee teoksissaan vallanpitäjille ja jopa minä vaikka olen avarakatseinen, haukon henkeäni joidenkin hänen maalaustensa kohdalla. Maailmankuvani on ristiriidassa maalausten esittämien vaihtoehtojen kanssa mutta minussa ne eivät aiheuta vihaa tai raivoaa ainoastaan hämmennystä. 


"Suomi on vapaa maa, mutta ei niin vapaa, että ihan mitä tahansa saa esittää, piirtää tai kirjoittaa."

Mike anthony - Why Can't We Live Together

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Yksilöllistä huomiota Tšupukalle voit jakaa täällä!