keskiviikko 24. joulukuuta 2014

SELITYS JOULUKALENTERIIN, HÄVYTTÖMÄT TONTUT.


Olen aina pitänyt puutarhatontuista eli "gnomeista". Rakkauteni yltyi roihuksi kun näin 2001 elokuvan Amélie. Elokuvassa Amélie varastaa isänsä puutarhasta, puutarhatontun ja hän antaa tontun lentoemäntä Philomènelle, joka lähettää isälle kuvia "gnomen" seikkailuista eri puolilta maailmaa.

Oikeassa elämässä erään brittiläisen isoäidin puutarhasta siepattiin 2007 puutarhatonttu, joka vuoden kuluttua palautettiin takaisin valokuva-albumin kera. Naisen Murphyksi nimeämän tontun valokuva-albumissa oli 48 valokuvaa, kymmenestä eri maassa.
Murphy kiipeilee vuorella Uudessa-Seelannissa, ui Thaimaassa ja vierailee Kambodzan temppeleissä. Mukana oli myös maahantuloleimoja muun muassa Etelä-Afrikasta, Swazimaalta, Australiasta ja Vietnamista. Valokuva-albumin välissä olleessa kirjeessä Murphy syyttää katoamisestaan vaeltamisenhaluaan:
 "Tulin siihen tulokseen, että maailma on suuri paikka ja elämässä muutakin kuin seurata ohitse kiitävää liikennettä ja antaa kissan pissata päälleni." 

Maailmassa on paljon puutarhatonttujen ystäviä ja ranskalaiset ovat jopa perustaneet puutarhatonttujen vapautusliikkeen, "Garden Gnome Liberation Front". Ranskalainen vapautusliike varastelee puutarhatonttuja, puutarhoista vapauttamalla heidät niiden luonnollisessa elinympäristöstä ja vaativat joskus jopa lunnaita tonttujen palauttamisesta takaisin kotipuutarhaansa.

Vuonna 1998 Brieyn, pienessä kaupungissa Itä-Ranskassa, löytyi 11 puutarhakääpiötä roikkumassa sillankaiteesta hirttonarut kaulassaan. Tonttujen joukkoitsemurhaviestissä oli teksti:
"Kun luet nämä pari sanaa emme enää ole osa teidän itsekästä maailmaanne, jossa olemme pelkästään sieviä koristeita".
 Joukkoitsemurhan" jälkeen, Garden Gnome Liberation Front oli pari vuotta suhteellisen hiljainen, kunnes vuonna 2000 Pariisin puutarhanäyttelystä "vapautettiin" parikymmentä tonttua.

53-vuotias ranskalainen Brittany pidätettiin 2008 epäiltynä peräti 170 puutarhakääpiön varastamisesta.
Italiassa on puutarhatonttujen vapautusryhmän haarakonttori, joka kutsuu itseään nimellä MALAG, (Movimento Autonomo per la Liberazione delle Anime da Giardino).

North Devonissa, Englannissa on Gnome-reservaatti ja siellä on neljän hehtaarin alalla yli tuhat puutarhatonttua. Väitetään, että monet kidnapatuista puutarhatontuista päätyy tähän reservaattiin.

Sana "gnome" itsessään on kreikan kielestä johdettu ja tarkoittaa "maan asukasta", "gnomet" ovat sukua tontuille, kääpiöille ja peikoille.
Tontut ovat kiistanalaisia, Isossa-Britanniassa, ne on kielletty arvostetussa Chelsea Flower Show:ssa, koska järjestäjät väittävät tonttujen heikentävän puutarhan designiä. Kielto kumottiin 2013, näyttelyn 100 -vuotta, vuosipäivänä. Gnome-harrastajat syyttivät järjestäjiä keikaroinnista, koska "gnomet" ovat suosittuja työväenluokan ja esikaupunkien puutarhoissa.


Rakkaudesta "gnomeihin" tein lukijoilleni ja Facebook -ystävilleni joulukalenterin. Kalenterin tekeminen oli yllättävän työlästä, koska minun piti käydä päivittäin näpsäisemässä ympäristöstäni valokuva, etsiä netistä sopivia puutarhatontun kuvia ja irrottaa ne taustoistaan. Lisäksi minun piti keksiä kuviin joku puujalkavitsi, että kuva avautuisi lukijalle. Välillä tuli ihan hemmetin kiire kun deadline häämötti ja päässä ei raksuttanut mitään. Kalenteri tuli kuitenkin valmiiksi ja olen ylpeä lopputuloksesta ja siitä, että vein aloittamani asian loppuun asti.

Juttuni ovat aina olleet alatyylisiä, mutta minä nyt vain olen sellainen, enkä muuksi muutu. Ystäväni Hot totesikin, että: "Emme koskaan odota sinulta tavanomaista. 
Vaan jos seuraava joulutervehdys on vaaleanpunaisella pohjalla torvea soittava enkeli tai perinteinen poron vetämä joulupukkikuva perinteisellä joulutervehdyksellä – silloin todella rikot rajoja! Ja me olemme äimän käkenä.... Ja saatamme lähettää hoitajan luoksesi...."

Amélie - La Valse D'Amélie

4 kommenttia:

  1. Hienosta kalenterista saimme nauttia, kiitos. Ma sain viime vuonna Askabadista sellasen valkoisen pitkakarvaisen ratsastuslakin. Lakki kierti mukana ensin Moskovaan, Lontooseen, San Franciscoon, Monterey'hin, Las Vegasiin, Los Angeliin, Quiaguiliin kavi sitten pari kertaa Galpagos saarilla , sitten Houstonin ja Keflavikin kautta Moskovaan josta vein kassissani Rautavaaralle ja luovutin Jonnalle maailmaa nahneen lakin jos vaikka menis ratsastaan... Hyvaa joulua!

    VastaaPoista
  2. Olisipa mahtavaa nähdä noita lakkikuvia ympäri maailmaa. :) Hauskaa joulua!

    VastaaPoista
  3. Kiitos, itsellesi Mika ja oikein mukavaa jouluaikaa. :)

    VastaaPoista

Yksilöllistä huomiota Tšupukalle voit jakaa täällä!