sunnuntai 14. syyskuuta 2014

AURINGONPILKKUJA
Viime sunnuntaina suunnistimme ystäväni Mikko Kaukosen kanssa, Kaivopuiston korkeimmalla kalliolle. Määränpäässämme sijaitsi, Ursan tähtitorniKaivopuiston tähtitorni avattiin yleisölle 1926. Tähtitornin eräs tärkeimmistä tavoitteista on järjestää tähtinäytöksiä yleisölle ja toimia tähtitieteen harrastuksen edistämiseksi. Kahdeksan euron sisäänpääsymaksulla saisimme ihailla päivätähteämme. Odotin hurjaa aurinkonäytöstä roihuja, auringonpilkkuja ja purkauksia.


Elämäni ensimmäisellä vierailukerralla Ursassa sain selkeän ja nykyaikainen käsityksen maailmankaikkeudesta, observatorion oppaan avulla. Tutut sanat kuten suuri ja pieni tarkoittavat arkielämässäni ihan eri asioita kuin tähtitieteessä. Pieni avaruudessa onkin arkielämässä suuri ja suuri puolestaan on niin suurta, että en kykene sitä käsittämään. 


Halusin nähdä auringonpilkut koska Frank Hill on ennustanut, että kun nykyinen auringonpilkkujakso loppuu joskus kymmenen vuoden kuluttua, auringonpilkut saattavat hävitä kokonaan useiksi vuosikymmeniksi. Hill kollegoineen perustelee arvaustaan havaintoon, että viime vuosina on yllättäen havaittu laskeva trendi Auringon aktiivisuudessa ja se jatkuu. Edellisen kerran auringonpilkut hävisivät pitkäksi ajaksi 1600-luvun loppupuolella.


Ne auringonpilkut, jotka havaitsin, näyttivät mielestäni kärpäsenkakoilta kuultavalla voipaperilla. Punaisia roihuja en havainnut, vaikka kuinka siristelin silmääni, kaukoputken luupissa. Ursan opas tarjosi minulle pienen jakkaran huomatessaan, että jalusta on niin korkea, että en yletä kaukoputkeen ilman akrobatiaa. 


Mikko oli pätevämpi observaattori, hän näki roihuja minunkin edestä.
Sisäänpääsymaksuun sisältyi myös hieno jäsenlehti "Tähdet ja Avaruus". (Lehti ilmestyy kahdeksan kertaa vuodessa.) 
Seuraavat näytökset:

21.09. klo 13:00–15:00
Aurinkonäytös
28.09. klo 13:00–15:00
Aurinkonäytös

Näytöksiä järjestetään vain taivaan ollessa selkeä, ja kun lämpötila tornilla on yli -15 astetta.
TERVEMENOA!
Kuvat: Mikko Kaukonen

David Bowie - Starman


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Yksilöllistä huomiota Tšupukalle voit jakaa täällä!