sunnuntai 31. elokuuta 2014

NYKYTAIDETTA


Puska-selfie.

Ibiza päivityksiin tuli pieni breikki koska tänään oli niin kiva sunnuntaipäivä, että halusin kertoa siitä.
Lähdin aamupäivällä kävelylle ilman sen kummempia suunnitelmia. Ulkona oli upea auringonpaiste. Suunnistin kohti Katajanokkaa ja kahvila Kokkoa. Moitin heti portaissa paikan omistajaa kun ovat koukuttaneet minut kahvillaan niin, että joudun tekemään Punavuoresta tunnin matkan päästäkseni kahville. Yrittäjä Kokko totesi, että he tekevät jatkossa kaikkensa, että korvaavat vaivannäköni.

Kahvia, Kokossa.
Kahvilasta kävelin Helsinkiläisten rakastamalle Havis Amanda patsaalle, jonka ympärille japanilainen taiteilija Tatzu Nishi (s.1960) oli toteuttanut ainutlaatuisen taideprojektin. Nishi oli rakennuttanut Mantan ympärille hotellihuoneen, joka toimii päivisin näyttelynä ja yöllä oikeana hotellihuoneena.

Tatzu Nishi on suunnitellut myös tapetin yhteistyössä Vallila Interiorin kanssa. Nishin innoittaja tapettiin on ollut Suomen historia. Halukkaat voivat tilata tapettia Vallilasta.
Ruma johtohässäkkä, jos minä olisin ollut päättämässä johdot olisi peitetty samoin kuin kylppärin putket. Kauheus on katsojan silmässä.
Tämä on sitä suomalaista muotoilua josta en yhtään pidä. Onneksi olen vain poikkeus massan mielipiteessä.
Siinä hän seisoo Havis Amanda, pestynä ja puunattuna keskellä sänkyä, pylly paljaana. Pulunpaskat olisi kyllä pitänyt jättää.
Selfie ja takanani taiteilijan monogrammi.
Taiteilija on kirjoittanut nimensä hotellin lattiaan ja suihkun takaseinässä oli hänen monogrammi.
Arvostin tätä kylpyhuoneen varustelua, hammastahnaa, saippuaa, shampoota, korvatulpat!
Hotellihuoneen kalustus edustaa suomalaista muotoilua ainoastaan kaksi tuolia pieni lehmänkarva jakkara ja kirjoituspöydän tuoli olivat amerikkalaisten suunnittelijoiden käsialaa.
Hotelliyöt olivat valitettavasti loppuunmyyty ja melkoisen halvalla, ainoastaan 130 € yö, kahdelta. Liput näyttelyyn maksoivat 3€, joka oli pieni hinta siitä, että pääsin ensimmäisen kerran elämässäni Mantan pyllyn kanssa kasvotusten. 

Näyttelyssä oli loistava opas, Vekku ja hän kertoi minulle paljon mielenkiintoisia seikkoja teoksesta. "Hotel Manta of Helsinki" on osa Helsingin Juhlaviikkojen ohjelmaa. Näyttely on avoinna yleisölle 12.10. asti.


Kotimatkalla käväisin vielä, Suomen Kuvanveistäjienliiton Galleriassa. Kim Simonssonin (1974) kutsunäyttely Sculptorissa esittelee kuvanveistäjän viimeisimpiä teoksia. Pidin valtavasti näistä erikoisista keramiikkahahmoista.
 Esimerkiksi kaksi käsikädessä seisovaa tyttöä toivat välähdyksenomaisesti mieleeni yhden kauheimmista elokuvakohtauksista. Elokuvassa The Shining- Hohto käytävällä seisoo kaksi pikkutyttöä samanlaisissa leningeissä ja mielestäni he ovat yksi yhteen Simonssonin teoksen kanssa. Väitänpä siis, että Kubrickin leffa on toiminut taiteilijan innoittajana. Joku oli muuten unohtanut mustan koiransa näyttelyyn se oli kiinnitetty hihnoilla patteriin. Sääliksi kävi. Menkää itse katsomaan, se on kuulemma vielä siellä!
Talonmies Gradyn tyttäret elokuvasta Hohto.
Kaivopuiston rannassa tapasin vielä sattumalta ystävättäreni Nooran, jonka kanssa pari tuntia vierähti noin vain. Olipa ihan päivä. Kiitos Pasi Kokolle, Vekulle ja varsinkin sinulle Noora.
Buika - La BohemiaEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Yksilöllistä huomiota Tšupukalle voit jakaa täällä!