sunnuntai 19. tammikuuta 2014

OIL PULLINGSain ystävältäni Niina Kesäniemeltä mielenkiintoisen terveysvinkin. En ole kovin hurahtavaa sorttia, mutta Niinan mainos valkoisemmista hampaista luonnollisesti sai minutkin kokeilemaan.
Kysymyksessä on "Oil pulling" eli ikivanha Ayurvedic-hoito suun terveyden hyväksi. Tiedämme kaikki, että erityisen haitallisia suun terveydelle ovat sokerit ja nopeat hiilihydraatit. Immuunijärjestelmäämme rasittavat myös stressi, epäterveellinen ruokavalio, ympäristömyrkyt sekä pitkäaikaiset sairaudet kuten diabetes ja syöpäsairaudet.
Ayurveda on maailman vanhin muistiin merkitty lääkintäjärjestelmä. Sitä on harjoitettu Intiassa jo 5000 vuoden ajan.
(Ayurveda on Intian terveysministeriön alaista virallista lääketiedettä.)


Aamulla herättyäni huuhtelen ensimmäiseksi suutani kylmäpuristetulla kookosöljyllä. Kookosöljy on tähän vuodenaikaan yleensä jähmeätä joten kannattaa olla tarkkana annostelussa, ettei tule lapioitua suuhun liian isoa annosta. Kun kookosöljy on sulanut suussasi, pyörittele ja purskuttele sitä vähintään 10-15 minuuttia. Mikäli annostelet öljyä vahingossa liikaa sylje se pois ja ota uusi sopivampi määrä ja jatka purskuttelua.

Seesamiöljy kuten muutkin korkealaatuiset öljyt käyvät suun puhdistamiseen. Seesamiöljyä pidetään yhtenä parhaista öljyistä tähän tarkoitukseen. Ohjeissa suositellaankin vaihtamaan öljymerkkejä parin päivän välein parhaan tuloksen saamiseksi. Öljyhuuhtelun tarkoituksena on puhdistaa suu, ikenet, hampaat ja kurkku haitallisista bakteereista, sienistä ja muista eliöistä.

Tämä huuhteluhoidon ansiosta hampaiden plakki vähenee, ikenet, hampaat ja leuat vahvistuvat.
Hoito ennalta ehkäisee pahanhajuista hengitystä,ikenien vuotamista, huulten, suun ja nielun kuivumista.
Öljyhuuhtelua suositellaan tehtäväksi 1-3 kertaa päivässä ja aina ennen aterioita. Hoidon jälkeen suu huuhdellaan vedellä ja hampaat pestään. Öljyä ei saa niellä koska se on vetänyt itseensä kaikki bakteerit suustasi. Sylkäise öljy hoidon jälkeen roskakoriin ei missään nimessä viemäriin koska se tukkii putkiston.

Muut mahdolliset edut öljyllä kurlaamisesta ovat:

• Migreenin helpotus
• Korjaa hormoni epätasapainoa
• Vähentää niveltulehdusta
• Voi auttaa suolistotulehduksessa
• Vähentää ekseemaa
• Voi vähentää keuhkoputkentulehdusoireita
• Auttaa ja tukee munuaisten toimintaa
• Auttaa unettomuuteen
• Vähentää allergiaoireita
• Auttaa puhdistamaan kehoa haitallisista metalleista

Luin tätä postaustani varten joitakin tutkimuksia joita on tehty suun öljyhuuhtelusta. 1996 tehdyssä tutkimuksessa paljastui, että erityisesti ientulehdus vähentyi öljyhuuhtelun ansioista seitsenkertaisesti muihin hoitotoimiin verrattuna.

2008 tehdyssä tutkimuksessa tutkijat eivät saaneet selville mihin öljyn teho perustuu. Tutkijat ehdottivat kahta vaihtoehtoa: Öljyn viskositeetti estää plakin muodostumisen tai öljyn ja syljen yhdistelmä puhdistaa suuta bakteereista.
Tutkimuksen löydät tästä linkistä.

Olen viikon verran harjoittanut tätä  "Oil pulling"-hoitoa, en huomaa mitään silmiinpistäviä muutoksia joten jatkan harjoituksia.
Hammasluuni on luonnostaan hiukan kellertävä joten en odota niiden vaalenevan.  Olen enemmän kiinnostunut muista hyödyistä joita tämä joka aamuinen vaivannäkö saattaa palkita.

Editors - Nothing

4 kommenttia:

 1. Mä laitan kokosöljyy aamukaffeen sekä kaurapuuroon joka aamu, ai auttaako, noh, empä oo huomannu haittojakaan.

  VastaaPoista
 2. Pekka, mihin sä haluaisit sen kookosöljyn auttavan? En mä ainakaan ihan vaan huvikseni tunkisi sitä joka paikkaan kuten trendi näkyy olevan, paitsi saranoihin. :D

  VastaaPoista
 3. Kiitti tästä postauksesta, justiinsa luin tästä muualtakin ja toi kiinnostaa. Kiva kuulla sun kokemuksia tästä. Mä ajattelin että voisin kokeilla, ei mun hampaat varmaan valkaistu, mutta jos migreenit vaikka helpottaisi. Teetkö sä tätä sen kolme kertaa päivässä? Kuulostaa aika paljolta. Entä oksettaako se, onko vaikeaa vai helppoa? Mä olen tuota kookosöljyä laittanut teen sekaan, se on hyvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervehdys Peppermint ja kiitos mielenkiinnosta blogiani kohtaan. :) Kookosöljyllä kurlauksen teen vain kerran päivässä eli aamulla herätessä. Duunipaikalla se olisi täysin mahdoton operaatio. En osaa vielä ynnätä plussa- tai haittapuolia kun olen vasta viikon verran suorittanut ko. toimenpidettä. Mitä kysymykseesi tulee, että: "Oksettaako?" Ei tosiaankaan, kookosöljy on miedon makuista ja kun oppii suunsa kokoisen annoskoon niin kaikki sujuu hyvin. Olen hämmentynyt miten moneen asiaan ihmiset sekoittavat kookosöljyä. Minulle ei ikinä tulisi mieleenikään laittaa sitä esimerkiksi kahviin mutta sellaista monet minulle kertovat ja uskottelevat jopa sen olevan hyvää. Käytän kookosöljyä lähinnä ihoni hoitoon ja nyt tähän suun puhdistukseen.

   Poista

Yksilöllistä huomiota Tšupukalle voit jakaa täällä!