keskiviikko 21. elokuuta 2013

YOKO ONO


Yoko Ono herätti kiinnostukseni kun kuulin tarinan miten hän ja John Lennon olivat tavanneet. John Lennon vieraili Indica galleriassa, Lontoossa 9. marraskuuta 1966 jossa Yoko Onolla oli avantgarde taidenäyttely.
John ihmetteli omituisia töitä kuten raikasta, oikeaa omenaa hopeisella alustalla ja pussillista kynsiä. Omenateoksen hinnaksi oli merkitty 480 dollaria ja kynnet maksoivat 240 dollaria.
Kun Yoko ja John tapasivat galleriassa, Yoko ojensi, hänelle pienen kortin jossa luki: "hengitä".
Lisäksi Ono pyysi Lennonilta viittä shillinkiä siitä, että tämä naulaisi vasaralla kuvitellun naulan seinään.

Tämä kaikki oli mielestäni niin erikoista, että kiinnostuin välittömästi Yoko Onosta taiteilijana ja olin tuolloin vasta 14-vuotias.

1970 törmäsin Yoko Onon uuteen aluevaltaukseen hän oli alkanut tekemään kokeellisia elokuvia. Elokuvat ovat yhtä kummallisia kuin hänen muukin taiteensa.
Yoko Onon elokuva, Fly on ainut, jonka olen nähnyt kokonaan. Fly on yhdeksäntoista minuuttia pitkä filmi, missä näyttelijä Virginia Lust makaa alasti ja tarinan mukaan huumattuna, kärpäset vaeltelevat hänen vartalollaan tutkien Virginian jokaisen kehon osan. Kärpäsiä elokuvan tekoa varten tarvittiin noin pari sataa ja ne oli tainnutettu myös jollain kaasulla.

Sitten elämässäni alkoi tapahtua kaikenlaista ja unohdin Yoko Onon kunnes vuonna 1999, Tennispalatsin Taidemuseossa avautui Yoko Onon näyttely. Taidemuseon toisessa kerroksessa minulla oli myös mahdollisuus tavata taiteilija Ono ihan elävänä.

Olin kyllä nähnyt Yoko Onon jo aiemminkin kun 90-luvun alussa vierailin New Yorkissa.
Kävelimme Sohossa, Onon kanssa vastakkain ja silloin huomasin, että hän on hyvin pieni, minua muutaman sentin pitempi.

Maanantai iltana 19.08.2013, Yoko Ono esiintyi Helsingissä, Huvilateltassa ja kun ystäväni James tarjosi minulle ainutlaatuisen mahdollisuuden nähdä tämä elävä legenda lavalla ei asiaa tarvinnut kahta kertaa miettiä.

Huvilatelttaan Ono saapui nimenomaan muusikkona ja tarjosi yleisölleen ainutlaatuisen elämyksen.
Henkilökohtaisesti nautin jo pelkästään tämän 80-vuotiaan naisen energiasta ja reippaudesta sekä äänen voimasta. Vaikka ikä näkyikin Onon liikkeissä, unohdin katselevani äitini ikäistä naista kun Ono intoutui vatkaamaan lanteitaan lavalla.

Huvilateltan lavalla bändin taustalla pyöri mm. Onon lyhytelokuvia. Yoko esiintyi elokuvien äänenä. Fly-elokuvan aikana hän äänteli surisevan kärpäsen tavoin, kun kärpänen meni naisen vulvaan, Yoko äänteli kiihkeämmin ja kärpäsen asettuessa naisen nänneille hänen ääneensä muistutti lapsen itkua. Ono kuulosti mielestäni konsertin ajan ennemminkin elektroniselta laitteelta kuin ihmiseltä.

Vaikka Ono on syntyperältään japanilainen, hän näytti estradilla välillä ihan intiaanilta, jolla on yliluonnollisia kykyjä. Konsertti olikin minusta eräänlainen shamaanimatka ja en olisi ollut yhtään ymmälläni jos Ono olisi saanut yhteyden henkimaailmaan rituaaleillaan. John Lennonin haamun ilmestyminen Huvilatelttaan olisi kruunannut illan.


Viimeisenä kappaleena Yoko Ono esitti laulun, joka on omistettu hänen tyttärelle, Kyokolle. Kyokon isä sieppasi tyttären kun Kyoko oli alle kymmenen vanha ja hänen äitinsä sai nähdä tyttärensä uudestaan vasta vuosien kuluttua.

Don't Worry Kyoko (Mummy's Only Looking for Her Hand in the Snow)
Biisissä oli helpot sanat opin ne kertakuulemalta:

"Don't worry, don't worry, don't worry, don't worry.
Don't worry, don't worry, don't worry, don't worry. Don't worry, don't worry, don't worry, don't worry. Don't worry, don't worry, don't worry, don't worry. Don't worry, don't worry, don't worry, don't worry. Don't worry."


Encorena Yoko Ono ja kitaristi Thurston Moore esittivät eräänlaisen parittelun. Yoko ja Thurston ripustivat kitarat kaulalleen, soittimien volyymit oli viritetty äärimmilleen ja he lähestyivät toisiaan lavalla, kohdatessaan he "hieroivat" kitaroitaan vastakkain aiheuttaen kiihkeää, kovenevaa melua. Esitys päättyi nopeaan orgasmiin ja yleisö laukesi mukana.

PS. Paikkanumeroni oli 28 ja sehän on syntymäpäiväni! Elämäni on täynnä taikaa.

Massive Attack - Live With Me

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Yksilöllistä huomiota Tšupukalle voit jakaa täällä!