keskiviikko 7. elokuuta 2013

HANDSFREEMinnenapolilainen muotoilija, Art director, artisti, valokuvaaja, illustraattori, kahvin juoja ja "All Around Good Guy"Phil Jones on luonut esineen minkä avulla voit käyttää matkapuhelinta autoa ajaessasi.
Muotoilija on suunnitellut irtokäden joka pitää puhelinta puolestasi kun kätesi ovat varatut.

Ensimmäinen kesäkuuta 2011 tuli Suomessa voimaan määräys jonka mukaan ajoneuvon kuljettaja ei saa käyttää matkapuhelinta ajon aikana ilman handsfree-laitetta.

"Laki koskee yksityisautoilijoiden lisäksi nyt myös takseja, linja-auton kuljettajia ja muita ammattikuljettajia. Lain piiriin kuuluvat kaikki moottorikäyttöiset ajoneuvot kuten mopot, moottoripyörät, moottorikelkat, mönkijät, traktorit ja autot. Mutta sama määräys koskee muidenkin ajoneuvojen kuljettajia - esimerkiksi pyöräilijöitä." 

Keväällä 2013 näin Metro-lehdessä uutisen jossa jalankulkija oli jäänyt auton alle. Jalankulkija kertoi kävellessään käyttäneensä matkapuhelinta eikä tämän vuoksi ollut huomannut päällensä peruuttavaa autoa.


Liikenneturvan, Tietolehden mukaan kahdeksan kymmenestä autoilijasta käyttää kännykkää ajaessaan. Puhuminen ajon aikana lisää onnettomuusriskiä nelinkertaisesti. Vaaratilanteisiin puhelimen käytön takia joutuu Suomessa noin 40 % kuljettajista jotka käyttävät matkapuhelinta ajon aikana.
"Matkapuhelinta käyttävälle kuljettajalle on ominaista, että hän ei saa pidettyä auton nopeutta tasaisena eikä ajoneuvo tahdo  pysyä ajokaistallaan. Eniten ovat lisääntyneet vaaratilanteet, joissa auto on ajautunut keskikaistalle tai tien oikeaan reunaan.
Erityisesti puhelimen käyttöä kannattaa vältää liukkaalla, ruuhkassa ja huonoissa näkyvyysoloissa, jolloin onnettomuusriski on muutenkin keskimääräistä suurempi.
Puhelu aiheuttaa vähemmän vaaraa, jos keskustelu on yksinkertaista. Stressaavat, tunnepitoiset tai tärkeät keskustelut ajon aikana aiheuttavat sen, että kuljettaja keskittyy niihin ja “unohtaa”  kiinnittää huomionsa ajamiseen."  
Caro Emerald - A Night Like This


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Yksilöllistä huomiota Tšupukalle voit jakaa täällä!