tiistai 11. kesäkuuta 2013

KISSAKALAA KITUPIIKEILLE

Kuva: Tomi Valkamaa
Kesällä grillatessa kannattaisi käyttää hieman mielikuvitusta valitessaan grillattavaa, voi nimittäin säästää selvää rahaa ja saada samalla mahdollisuuden nauttia uusista makuelämyksistä. Kalliin lohen tai kuhan asemasta voisi ostaa vaikka halpaa kissakalaa.
Kilo lohta maksaa n. 20 ekee ja kuhafileet lähes 30 ekee, mutta kilon merikissaa saa femmalla.
Neljällä kilolla kissakalaa pystyisi jo järjestämään aikamoiset grillibileet 8 hengelle.

Kissakalan maku on huomattavasti parempi kuin kalan pärstäkerroin antaa ymmärtää. Kissakalan on nimittäin melkoisen ruma peto kuten tuosta Tomi Valkamaan "kalakaverusten" ryhmäkuvasta voi todeta.

Merikissa on yleensä alle metrinmittainen, harmaanvihreä jonka ruumiissa on poikkijuovia.
Kissakalaa pyydystetään kuulemma tukevavartisilla keihäillä, jotta se ei pääsisi hyökkäämään kalastajan kimppuun?!? Väitetään, että catfish on haavoitettuna vaarallinen ja se pitää tappaa heti veneeseen nostettua koska sillä on valtavat hampaat ja se saattaa purra äkämystyneenä varpaan tai sormen poikki.
Veikkaan kuitenkin itse asiaa paremmin tuntematta, että kyse on ison kalan kuolinkamppailusta joka on varmasti aika rajua, mutta tuskin se nyt ihmisen kimppuun hyökkää edes ärsytettynä. En ole vielä tähän päivään mennessä nähnyt lehtien lööpeissä uutista, että: "Tappajakissakala hyökkäsi kalastajan kimppuun".

Kuva: Tšupukka
Kala on hyvin mieto maultaan joten suosittelen käyttämään mausteita rohkeasti. Nautin oman kala-ateriani pähkinäisen chilikastikkeen kera. Kokki oli marinoinut kalan ennen grillaamista. Marinadissa oli oliiviöljyä, tulista curryjauhoa, limen mehua, mustapippuria ja suolan sijasta yrttimausteita. Yrttimauste sisältää kuivattuja vihanneksia ja yrttejä.

Kuva: Tšupukka
Riisi sopii hyvin grillatun merikissan seuraksi mutta minulle riitti pelkkä salaatti. Kumppanini suositteli
Alsacen alueen raikkaita ja hienostuneita valkoviinejä ateriajuomaksi.
Pinot Blanc rypäleestä valmistetut viinit sopivat mainiosti muidenkin merenherkkujen kanssa.

HYVÄÄ RUOKAHALUA HALVALLA!

XTRM - TIP

6 kommenttia:

 1. No nyt tuli lähtö Nätille...! Kalliiksi tulee, kun riehaannun aina hallissa ostelemaan kaikenlaista jännittävää evästä. :D

  VastaaPoista
 2. Mahtavaa kun pystyin herättämään ruokahalusi heti aamutuimaan. :)

  VastaaPoista
 3. Tuon sukulainen taitaa olla pangasius, jonka bongasimme Belgian vuosina. Nykyään Suomesta sitä saa pakastettuina kalikoina. Pannulle, suolaa, sitruunaa ja pippuria - keep it simple. Toimii myös hyvin maustettuna jos haluaa perinteiselle fajitas-setille vaihtoehtoa. Tai sama marinadi kuin juuri esittelit...

  VastaaPoista
 4. No niin MIka nyt odotankin lähempää tutustumista pangasiukseen. En ole ikuna kuullut koko kalasta. (Enkä paljosta muustakaan.) Sinulle kiva bloggaus-aihe. :) Voiko tätä mainitsemaasi kalaa grillata?

  VastaaPoista
 5. Tuo ryhmäkuva on niin ihana, etten oikeastaan edes hennoisi syödä heitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaisa olen samaa mieltä kanssasi ne ovat rumuudessaan jotenkin liikuttavan kauniita. :)

   Poista

Yksilöllistä huomiota Tšupukalle voit jakaa täällä!