sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

KAKTUS - TANSSIFESTARIT


Kuva: Kuumat Putket
Olin eilen KOKO - Teatterissa, (Hämeentie 3, Helsinki). Osallistuin "Kaktus - Festareille", omat piikit pystyssä, (lue ennakkoluuloisena).
Tanssitaide ei ole koskaan ollut intohimoni, vaikka erehdynkin joskus tanssinäytöksiä katsomaan.
Olen kuitenkin valtavan perso uusille kokemuksille joten "tulta päin"... ja tanssiteatteriin!
Matti-myöhäisille tiedoksi, että festarit päättyivät tänään, mutta ohjelmisto oli niin hyvä, että olen jo nyt varma tulevista uusinta-esityksistä.
Eilen ohjelman piti alkaa kello seitsemän, vaan ei alkanut.  Minulla sattui olemaan lauantaina tiukka aikataulu koska piti ennättää Hakiksesta vielä seuraavaan tilaisuuteen. (Sääntö numero yksi, kun lähdet katsomaan taidetta unohda aikataulut.)
Saavuttuani kaikkien koettelemusten (ratikka myöhässä, Hakaniemen pysäkit remontissa, teatteri hukassa) jälkeen KOKO- teatterin ala-aulaan, kello oli kolme minuuttia vaille seitsemän! Olin aivan raivona, että myöhästyn, mutta mitä vielä teatterissa  oli lippujono ulos asti. Näytöksen alkua oli pakko siirtää koska valtaosa yleisöstä seisoi ulkona. Pieni teatteri oli viimeistä paikkaa myöten loppuunmyyty ja tyypit jotka jäivät ilman tuolia istuivat teatterisalissa portailla. Edessäni istuskeli nuoria kundeja lattialla alusinaan pelkät skeittilaudat.

Suureksi ällistyksekseni ohjelmanumerot olivat aivan loistavia ja yleisö eläytyi esityksiin osoittamalla avoimesti tunteitaan. Teatterissa oli käsittämättömän rento fiilis ja ihmiset hihittelivät hiljaa itsekseen tai nauroivat aivan avoimesti ääneen. Aplodejakin sateli tämän tästä ja aivan ansaitusti.

Tanssiteatteri MINIMIN - Juhlatunnelma esitys oli mielestäni huikaiseva. Tanssija - koreografikaksikko Tuomas Juntunen ja Antti Lahti sekä säveltäjä Tomi Kosonen käsittelivät hulvattomin keinoin juhlatunnelman syntymistä sekä sen latistamista. Meikäläistä nauratti kundien tonttuilu ja tanssahtelu. Tonttuilusta tuli mieleen, että kundit esittivät vielä "Juhlatunnelman" lisäksi todella hullunkurisen "joulupukki-humpan."
Kuva: Tanssiteatteri Minimi

Go Go Tanssiryhmä "Kuumat Putket" esittivät tunnin mittaisen "Just Queens" -teoksen. Jouduin valitettavasti poistumaan ihan viime minuuteilla, se harmitti mielettömästi. Ryhmä koostuu ammattitanssijoista joiden tyylilaji on näyttämö- kautta taidetanssi.
Olin lumoutunut kaikesta näkemästäni ja arvostin vaivaa mitä oli nähty koreografiassa, pukusuunnittelussa, maskeerauksessa  ja äänimaailmassa. Fiona Timantin suunnittelemat hatutkin vilahtivat esityksessä tanssija/koreografi, Heli Meklinin kutreilla. "Just Queens" -teoksen ideana oli rikkoa viihdyttävällä tavalla sukupuolirooleja ja siinä se kyllä uskoakseni onnistui. Tanssiryhmä oli käyttänyt omaperäisiä ilmaisukeinoja, mutta mainitsen vain yhden, että en pilaa kenenkään tulevia elämyksiä: "Jättiläismäinen ihmisfiguuri joka lauloi Grace Jonesin biisiä". Valtava olento poltteli röökiä laulaessaan: " I´ve seen that face before"... ja kun tämä naiselta näyttävä ilmestys nosteli yleisön edessä estottomasti helmojaan niin hameen alta paljastui karvaiset miehen jalat. "Gracen" yläosaa esitti Aino Voutilainen ja "Jonesin" alaosaa (kalsareita ja karvaisia sääriä) Johannes Purovaara.

Tykkäsin myös Gruppen Fyra nimisestä ryhmästä joka esitti tilausteoksen jonka aiheena oli pukeutuminen, vaatetus ja katumuoti. Esityksen slogan oli: "A fashion that does not reach the streets is not a fashion." (Coco Chanel.)

Kuva: Heikki Tuuli
Taidan mä jatkossakin osallistua näihin taidepläjäyksiin jotka tuottavat mielihyvää ja elämyksiä.
Ehkäpä nämä nykytanssin arvoitukset avautuvat minulle pikkuhiljaa kun treenaan silmiäni sillä kouluttamattomat silmät eivät näe, eikä korvat kuule.
Kiitos kaikille esiintyjille ja erityisesti Helille.

Grace Jones - Corporate Cannibal


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Yksilöllistä huomiota Tšupukalle voit jakaa täällä!