keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

KUMAN THONG


Pidän paljon Buddha-kaulakoruista ja ajattelin ostaa itselleni ja ystävälleni sellaisen, matkamuistoksi Thaimaasta.
Dechanuchid Roadin kulmassa, Hua Hinissä oli pieni koju jossa haluamiani amuletteja myytiin.

Huomasin sopivaa korua etsiessäni todella erikoisen kaulakorun ja ajattelin, että jopa on ajat muuttuneet sitten viime reissun ja thaimaalaisetkin ovat heittäytyneet vitsikkäiksi. Tarkistelin erikoista löytöäni illan hämärässä, ilman silmälaseja ja minusta medaljongin sisällä näytti olevan pieni, kultainen avaruusolio?

Myyjä kertoi, että korun nimi on Kuman Thong se on kuulemma sellainen koru, että se toteuttaa kaikki toiveet ja mukanani olevat ystävät tietenkin intoutuivat heti toivomaan vaurautta ja upeita autoja. Ostimme siltä seisomalta koko jengi samanlaiset "alien-kaulakorut."

Koruissa oli kuitenkin jotain kummaa ja ne alkoivat vaivaamaan mieltäni. Hotellihuoneessa kaivoin silmälasit esiin ja aloin tutkimaan ostoksiani.  Tarkempi riipusten tarkastelu osoitti, että ei korun sisällä ollut avaruusoliota, vaan kultainen poikavauvan sikiö jonka napanuora oli kiertynyt vartalon toiselle puolelle.


Aloin oitis etsimään tietoa tästä oudosta esineestä ja ystävättärenikin oli ehtinyt hotelliin päästyään selvittämään jotakin ostoksiimme liittyvää.

Talismaanin sisällä olevan hahmon alkuperäinen nimi on Tukada Thong, joka tarkoittaa kultaista poikaa tai tyttöä. Kuman Thong tarkoittaa ainoastaan kultaista poikaa.

Oloni huononi entisestään ja ajattelin, että en tahdo kantaa kaulallani korua jossa on jonkun kuolleen lapsen henki. (Sen verran taikauskoa meikäläisestäkin löytyy.)

Ystäväni olivat jo paiskanneet omat korunsa jorpakkoon, mutta minä menin takaisin myyjä-sedän luo ja kysyin, että voinko vaihtaa korut ja näin sain "sikiöiden" tilalle hienot Buddha-riipukset.

Kuman Thong eli kultainen poika on alunperin ollut 1800-luvun alussa elävän hovirunoilija, Sunthon Phun, kirjoittama tarina.
Tarina kertoo sotilaasta, Khun Phaen jolle yliluonnolliset voimat olivat tärkeä osa perinteisessä sodankäynnissä. Khun Phaella ei ollut varaa tehdä virheitä, eikä hän luottanut keneenkään paitsi omaan pieneen poikaansa. 

Khun Phaen ajatteli, että hän tarvitsee lapsen suojaavan hengen, joka varoittaa ja suojelee häntä kaikissa vaarallisissa tilanteissa jotka tulevat hänen tiellensä.
Khun Phaen poika oli kuitenkin ihmismuodossa joten hän ei voinut vartioida isäänsä sillä tavalla kuin isä tarvitsi. Isä päätti, että poika piti muuttaa haamuksi.

Khun Phae tappoi raskaana olevan vaimonsa, halkaisi tämän vatsan ja otti pokalapsensa sikiön ja meni läheiseen temppeliin tekemään okkultistien riitin.
Hän kietoi vauvan pyhiin kirjoituksiin ja paahtoi hänen ruumiinsa kunnes se oli kutistunut hyvin pieneksi ja nahka oli  kuivunut kokonaan pienen luurangon ympäri. Koko tämän prosessin ajan isä huusi rukouksia  ja näin lapsesta tuli kummitus jonka kanssa hän saattoi kommunikoida. Khun Phae nimesi haamu-lapsen Kuman Thongiksi.

Vaikka Kuman Thong on vain  Sunthon Phun mielikuvituksen tuotetta thaimaalaiset uskovat yhä tänä päivänäkin, että tarina on totta:

  • 1995 pidätettiin thaimaalainen munkki, Saraburin maakunnassa jonka hallussa oli kuolleen lapsen sikiötä. Munkki joka oli nimeltään Haan oli varastanut lapsen ruumiin jonka sen vanhemmat olivat jättäneet temppeliin. Munkki harjoitti ruumiin avulla mustaa magiaa.
  • Toukokuussa 2012 pidätettiin Suvarmabhumin lentokentällä 28-vuotias brittiläinen mies, Chow Hok Kuen joka yritti salakuljettaa paahdettuja ja lehtikullattuja ihmissikiöitä Thaimaasta. Ihmissikiö lasti oli tarkoitus myydä Taiwanissa 24.000 punnan hintaan paikallisten mustan magian harjoittajille jotka uskoivat, että sikiöt antavat heille onnea ja vaurautta.

Tärkein syy lienee miksi joku haluaa omistaa Kuman Thongin on käsittääkseni ahneus, sillä suojellaan omaisuutta, halutaan onnea arpajaisiin ja kukoistusta liiketoimintaan.


Thaimaassa ihmiset ovat hyvin taikauskoisia ja mitä matalampi koulutustaso henkilöllä on sitä herkemmin hän uskoo yliluonnollisiin asioihin.
Kannattaa myös muistaa, että thai-ihmisten arkipäivään kuuluu henkien palvonta ja siitä kertoo jokaisen thaimaalaisen talon pihalla oleva "henkien talo" (San Phra Phum). Henkien viihtyvyydestä pidetään päivittäin huoli viemällä "spirit houseen" ruokaa, juomia, kukkia, suitsukkeita ja kynttilöitä vastapalvelukseksi ihmiset odottavat, että henget suojelevat heitä ja heidän kotiaan. Hämmästyttävää kyllä en ole koskaan nähnyt thaimaalaisessa henkien talossa lintuja vaikka ne muistuttavatkin suomalaisia lintulautoja, linnutkin ymmärtävät kunnioittaa henkiä.
Thaimaalaiset elävät käsityksessä, että kaikilla olioilla on sielu. Luonnonesineet kuten kivi, puu, kasvi tai vaikkapa puro ovat kaikki Jumalan ilmentymiä.

Tiede-lehdessä oli joskus artikkeli, että enemmän kuin kaksi kolmesta suomalaisesta uskoo Jumalaan.
Kaksi viidestä uskoo telepatiaan, ja joka neljäs arvelee, että henkiparannuksen avulla on mahdollista toipua vaikeistakin sairauksista. Melkein joka viides luulee, että noituuden avulla pystyy vaikuttamaan toisen ihmisen elämään. Joka kymmenenne mielestä tähdistä voi luotettavasti ennustaa tulevaisuutta joten ei me suomalaiset olla "Pekkaa" pahempia jos vaikka thaimaalaisiin verrataan.

Brother Dege - Too old to die young

1 kommentti:

Yksilöllistä huomiota Tšupukalle voit jakaa täällä!