maanantai 17. joulukuuta 2012

KARMEA TRADITIO

Meille suomalaisille joulu on yleensä ylensyönnin juhla. Ateriointi on tärkein jouluun liittyvä rituaali muut joulutavat jäävätkin sitten vähemmälle. Kirkossakin perussuomalainen käy jouluna, mutta sauna on herranhuonettakin tärkeämpi. Viinaksia otetaan vissiin sitä villimmin mitä pitemmät pyhät.
Elokuussa syntyy paljon lapsia jotka on laitettu jouluna alulle ja ne perheet joissa ei harjoiteta rakkauden tekoja hakataan vaimo ja lapset. Kokkoja poltetaan juhannuksena mutta eivät ne ole ihan tavattomia jouluaattonakaan. Joulun kokot eivät kuitenkaan ole ollut itsetarkoitus vaan yleensä kauhea vahinko joka johtuu huolimattomasta tulenkäsittelystä.

No tästä tuli aasinsilta thaimaalaiseen juhlaan jota vietettiin viime lokakuussa, yhdeksän päivän ajan.
Kysymys on kasvisyöjien festivaaleista. Kuulostaa varmaan tylsältä mutta festivaali sisältää paljon sellaista mitä nimestä ei voi arvata. Itseasiassa se on varmaan hurjin tapahtuma mitä Phuketin maakunnassa tapahtuu.  Vegetarian Festival on uskonnollinen tapahtuma ja sen juuret on peräisin Kiinasta 170 vuoden takaa. Phuketissa oli silloin kiinalaisia kaivostyöläisiä jotka olivat hyvin toimeentulevia. Kaivostyöläiset kaipasivat virkistystä joten he palkkasivat kiinalaisen teatteriseurueen tekemään esityksiä. kaikki meni hienosti useita kuukausia mutta yhtäkkiä puhkesi tuhoisa epidemia ja teatteri jouduttiin sulkemaan. Epidemian uskottiin johtuvan siitä, että kiinalaiset olivat laiminlyöneet uskonnollisia rituaaleja koko Thaimaassa olonsa ajan. Kiinalaiset olivat vakuuttuneita siitä, että sairaus oli rangaistus heidän huolimattomuudestaan.

Teatteriseurue päätti pidättäytyä syömästä lihaa ja suorittaa uskonnollisia rituaaleja yhdeksän päivän ja yhdeksän yön ajan, jotta heidän kehonsa ja mielensä puhdistuisi.

Oudointa asiassa on se, että paaston jälkeen koko seurue sai terveytensä takaisin. Malariasta parantuminen aiheutti suurta uteliaisuutta paikallisissa ihmisissä. Tästä tapahtumasta seurasi se, että thaimaalaisetkin alkoivat paastoamaan seuraavana vuonna ja totesivat, että paastosta on hyötyä sekä henkisesti, että fyysisesti.
Vuosi vuodelta ihmisiä on osallistunut enemmän tapahtumaan ja nykyisin se on koko saaren festivaali.
Osallistujia tulee festivaalien aikana saarelle kaikkialta Aasiasta.

Festivaali sisältää seuraavia käskyjä:


  • Pidättäydy lihasta.
  • Pidättäytyä tappamasta eläimiä.
  • Pidättäytyä varastamisesta ja kavaltamisesta.
  • Pidättäytyä vahingoittamasta toisia ihmisiä ruumiillisesti tai henkisesti.
  • Pidättäytyä valehtelemisesta, säädyttömästä kielenkäytöstä ja kiroamisesta.
  • Pidättäytyä koskettamasta vastakkaista sukupuolta tai puhumasta heidän kanssaan.
  • Pidättäytyä alkoholista ja huumeista.
  • Pidättäytyä uhkapeleistä.
  • Pidättäytyä pukemasta ylleen koristeita varsinkin jos ne ovat metallia tai nahkaa.
  • Pidättäytyä jakamasta keittiötarvikkeita ihmisten kanssa jotka eivät noudata näitä käskyjä.


Kyläläiset pukeutuvat yleensä valkoisiin vaatteisiin festivaalien ajaksi. Festivaali kestää yleensä yhdeksän päivää eli kiinalaisen kuunkierron. Tänä vuonna juhlat kestivät yksitoista päivää.

Fesivaalien aikana on useita kulkueita ja maagisia esityksiä. Papit suorittavat temppeleissä erilaisia vaarallisia tehtäviä, ihmiset kävelevät avojaloin palavilla hiilillä tai kiipeilevät korkeilla tikkailla jotka on valmistettu terävistä raudanpaloista jotka lävistävät ihoa. Ihmiset ovat transsissa ja antavat lävistää poskensa terävillä esineillä. Paikalla on meedioita hypnotisoimassa osallistujia, mutta tavallisen turistin on ihan turha kuvitella pääsevänsä lävistettäväksi. Ainakin pidän sitä hyvin epätodennäköisenä.
Festivaaleilla ei ole mitään tekemistä buddhalaisuuden kanssa vaan se on täysin taolaista alkuperää.
En voi suositella heikkohermoisille tätä tapahtumaa koska juuri poskien lävistäminen on minusta karmea seremonia. Uskomus on, että kiinalaiset jumalat suojelevat henkilöitä jotka antavat lävistää kasvonsa ja mitään arpia ei pitäisi jäädä ja verentulokin on mukamas vähäistä.
Viime vuonna (2011) loukkaantui 74 ihmistä ja yksi kuolemantapaus on raportoitu. Seremoniat tapahtuvat kiinalaisissa temppeleissä Phuketin kaupungin läheisyydessä. Saarella on 40 kiinalaista pyhättöä hajallaan ympäri saarta. Monet pyhätöistä ovat vain pieniä tönöjä mutta kaikki osallistuvat festivaaleihin. Suurimmat kuusi temppeliä ovat Phuketissa: Put Jaw, Jui Tui, Bang Niew, Cherng Talay ja Kathu alttari.
Festivaalin henkeen kuuluu myös koko ajan kamalan metelin pitäminen koska uskotaan, että älämölö pitää pahat henget loitolla.
Festivaalien ajan on kaikkialla tarjolla hyvää kasvisruokaa.
Taidan pitää sittenkin enemmän suomalaisesta joulusta ja lähden vasta joulun jälkeen Thaimaahan.

Madrid - Sad Song

2 kommenttia:

Yksilöllistä huomiota Tšupukalle voit jakaa täällä!