sunnuntai 11. marraskuuta 2012

TAITEEN JA MUODIN LIITTO

Rauha Mäkilä ja  Juliana Harkki

Tuli kiire tänään Amos Andersonin taidemuseoon koska siellä päättyy huomenna näyttely Boutique - Where Art Meets Fashion.

Näyttelyn äiti ja ideoija on taidehistorioitsija Annamari Vänskä.
Kiitos vaan hänelle, museon johtajalle, intendentille, taiteilijoille sekä muotisuunnittelijoille.

Näyttelyn ideana oli, että työparina työskenteli kaksikko joista toinen oli taiteilija ja toinen vaatesuunnittelija.

Työparit ovat:
 • Paola Suhonen - Mikko Ijäs
 • Katja Tukiainen - Samu-Jussi Koski
 • Tero Puha - Teemu Muurimäki,
 • Salla Salin - Timo Rissanen
 • Minna Parikka - Jani Leinonen

Juliana Harkki
Boutiquen tunnuskuvat olivat kuvataiteilija Rauha Mäkilän ja valokuvaaja Juliana Harkin käsialaa ja ne olivat kerta kaikkiaan upeita töitä.
Mäkilä ja Harkki yhdistivät valokuvaa ja maalausta projektissaan. Mallien kasvot oli turittu meikillä samoin kuin Mäkilä maalaa ne omissa teoksissaan. Lopuksi taiteilijat olivat yhdistäneet teoksensa, maalauksen ja valokuvan. Harkin valokuvat muistuttivat minua Jan Vermeerin maalauksesta "Tyttö ja helmikorvakoru."

Juliana Harkki
Pidin myös hyvin paljon Paola Suhosen ja Mikko Ijäksen yhteistyöstä Uima-allas.
Katsojana joutui nuppi koville kun piti tuijottaa altaan pohjalle jonne oli muutaman metrin pudotus kaiteelta jonka yli kurkistelin. Työ oli metkasti toteutettu, Ijäksen iPhonella piirtämät digitaaliset maalaukset vuorottelivat Suhosen liikkuvan kuvan kanssa. Muotinäytös heijastui ikään kuin veden alta vaikka altaassa ei kyllä tainnut olla vettä. Uima-allas kloorin hajua ei ollut unohdettu se oli niin voimakas, että pelkäsin koko ajan, että joudun tahattomasti osallistumaan teokseen ja oksennan altaaseen.

Mikko Ijäs
Myös kaleidoskooppi työ jonka nimi taisi olla Cirkus oli myös ihana. Leveästi virnistävän sirkustirehtöörin hahmo oli Ijäksen käsialaa.

Kuvataiteilija Tero Puhan ja vaatesuunnittelija Teemu Muurimäen työ ei myöskään jättänyt minua kylmäksi.
Taiteilijaparin teoksen pääosaa esittää luksusparfyymi ja tuotetta markkinoiva mainoselokuva. Mainoselokuvassa annetaan katteettomia lupauksia parfyymista joka on muka ratkaisu kaikkiin nykyihmisen ongelmiin. Mielettömintä oli se, että tuote oli oikeasti olemassa, rajoitettu erä kylläkin. Hajuvettä myytiin museokaupassa. Olisipa ollut kiva tuoksutella sitä.

Tero Puha ja Teemu Muurimäki
Taidemaalari Katja Tukiaisen, Tyttöevakot olivat todella vaikuttavia veistoksia ja melkeinpä tahtoisin yhden sellaisen isopäisen nuken kotiini. Samu-Jussi Koski oli pukenut veistokset kauniisiin mustapuhuviin pukuihin. Tyttöevakot ovat Shangri Laa Laa Landin alkuperäisiä asukkaita, jotka Ahneus ja Suvaitsemattomuus ovat ajaneet maanpakoon.

Katja Tukiainen ja Samu-Jussi Koski
Surrealistisin työ oli ehdottomasti kenkäsuunnittelija Minna Parikan ja kuvataiteilija Jani Leinosen yhteistyö. Kun astuin huoneeseen tulin maailmaan jossa asiat olivat vääristyneet siten, että pienet asiat olivat suuria ja suuret pieniä olin tilassa aivan kuin Liisa ihmemaassa. Molemmat taiteilija ovat humoristisia ja yhteisessä projektissaan he ovat päässeet irrottelemaan oikein kunnolla.

Minna Parikka ja Jani Leinonen
Näyttely päättyy huomenna ja liput maksavat 8€ aikuisilta ja opiskelijoilta vain 2€.
Museo on auki huomenna 10.00 - 18.00

Yello - Liquid Lies

2 kommenttia:

 1. Mikko on mun nuorempi poika, Jan vanhempi. Janskulla nayttely ensi viikolla Amsterdamissa...

  Kovia poikia. Mina jatkan taiteilua taalla ryssissa....:)

  VastaaPoista
 2. Kiitos vinkistä vaikka Damin matka ei juuri nyt sovi ohjelmaani. :) Lahjakkaita ovat poikasi todellakin.

  VastaaPoista

Yksilöllistä huomiota Tšupukalle voit jakaa täällä!