maanantai 2. tammikuuta 2012

PHUKET - THAIMAA

Kuva: Yazka Love
Vietin joulun ystävieni kanssa Thaimaan suurimmalla saarella Phuketissa, Patong-beachilla. Patongin kaduilla oli aika vilkas meininki ja tarkkaavaisuutta vaati myös vasemmanpuoleinen liikenne. Ruuhka-aikaan jalankulkijalla on vaikeuksia päästä kadun yli,  suojatiet ovat siellä pelkkiä koristeita. Ainut oikea tapa ylittää tie on pysäyttää liikenne kättä heiluttamalla tai odottaa ajotien reunalla isompaa jengiä jonka kanssa voi turvallisesti ylittää kadun. Se siitä liikenteestä siirrytäänpä sitten asiaan eli lempiaiheeseni ruokaan.

Rakastan Thai-ruokaa mutta kokeilin Phuketissa mm. egyptiläistä ja italialaista ravintolaa.
Phuketin ravintoloissa on tarjolla tuoreita merenherkkuja ja mausteisia curry- ja nuudeliruokia.

Kuva: Yazka Love
Suosikkiravintolani oli pieni ja halpa No 6 Restaurant
Osoite: Pa Tong, Kathu, Phuket 

Paikka oli joka ilta täynä kuin nuijalla löyty ja valttina oli, että siellä tarjoiltiin herkullista thai-ruokaa, halpaan hintaan. Ruoka oli todellakin jonottamisen arvoista. Himoni kohteina olivat mm. tulinen Som Tam eli vihreä papaija salaatti.

Kuva: 007
Kun maistat Som Tamia ymmärrät miksi se on niin suosittua Thaimaassa. Salaatissa on vihreää papayaa, punaisia chili pippureita, katkarapuja ja kalakastiketta sekä mausteena hunajaa. Mikäli pitää linjoistaan huolta niin tässä on ruoka joka on todella vähäkalorista mutta silti ravitsevaa.

Kuva: 007
Suurta herkkuani oli myös thaimaalainen vesipinaatti joka tunnetaan myös nimellä Morning Glory.
Thaimaalaiset kutsuvat tätä vesipinaatista valmistettua ruokaa nimelläpak pad bung fai daeng” se on myös hyvin suosittu sapuskaa Thaimaassa.
Tästä salaatista näkee monia variaatioita, mutta pidin tämän pikkuisen ravintola kutosen yksinkertaisesta salaatista. Salaatti sisälsi vain valkosipulia, punaista chilipippuria ja vesipinaattia. Kasvikset on kevyesti wokattu ja maustettu soijalla, kalaka- ja osterikastikkeella.

Kuva: Yazka Love
 Kalaravintola 99 Seafood
Osoite: Patong Seafood Court | Rat-U-Thit Rd, Patong, Phuket

Yazka oli tutustunut mainioon kundiin nimeltä Winny aiemmalla lomamatkallaan Krabilla, Win tunnisti Yazkan kadulla ja kutsui meidät syömään ravintolaan missä hän työskenteli.
Kun kysyimme Winnyltä mikä täällä on hyvää hän sanoi, että kaikki joten tilasimme lukuisia annoksia ja maistelimme siten vähän kaikkea. En muista enää kuollaksenikaan mikä kalaruuan nimi oli mutta se oli ehkä paras kala-ateriani mitä olen ikinä syönyt.

Kuva: Yazka Love
Jäin myös koukkuun  ravintola 6:ssa,  Gang Garee Gaihin eli keltaiseen Curry-kanaan. Tilasin sitä kalaravintolassa itselleni ja se oli sielläkin hyvää.
Kanat on valmistettu kookosmaidossa joka on maustettu keltaisella currytahnalla. Annoksessa on myös muutama peruna ja ruoka oli koristeltu korianterin lehdillä.

Vietimme porukalla iltaa myös italialaisessa ravintolassa.
Napoli Ristorante Pizzeria
Osoite: 100/1-2 Soi Post Office, Taweewong rd | Kathu, Patong, Phuket

Omistaja Antonio Parretta operoi ravintolassaan persoonallisella otteellaan ja mesta oli viimeistä paikkaa myöten täynnä. Menu oli aivan valtava ja taas tuttuun tapaan otimme useampia annoksia ja näin saimme maistella useampia makuja. Kalleimman laskun saimme aikaiseksi tässä ravintolassa mutta paikka oli hintansa väärti niin atmosfääriltä kuin ruualtaankin. Suomihinnoissa lasku ei olisi tietenkään ollut mitään n. 80 euroa neljältä hengeltä juomineen ja ruokineen. Suosikkini oli savulohi-pizza. Enpä ole sellaistakaan aiemmin maistanut.

Kuva: 007
Kävimme myös pari kertaa pienemmällä porukalla syömässä egyptiläisessä ravintolassa.

Cairo Restaurant
Osoite: 204/15 Rat-U-Thit, 200 Pee Road, Patong, Thailand

Tähän ravintolaan ihmiset tulevat syömään Halal-ruokaa ja polttamaan vesipiippua.
Paikassa soitettiin kivaa arabialaista chillausmusaa ainoastaan napatanssijat puutuivat.
Suosikkiruuakseni tässä ravintolassa nousi kikherneistä friteeraamalla valmistetut Falafelit. Lihapullan näköisissä palleroissa on mausteena myös sipulia ja persiljaa ja pyöryköiden päällä oli seesaminsiemeniä. Falafelit voi kääriä pitaleipään ja lisätä sekaan vähän salaattia ja tahini-kastiketta sekä tulista punaista kastiketta.

Kuva: 007
Jälkiruuaksi otimme joka päivä jalkahieronnan se oli oiva tapa sulatella ruokaa.
Kävimme myös usein illallisen jälkeen MOMO:ssa espressolla.
Momo oli ehdottomasti paras kahvila minkä löysin Patongilta, kahvila oli hotellin yhteydessä missä ystäväni Yazka asui ja usein häntä odotellessa naukkailin Illy-espressoa.

Starbucksissa tuli käytyä päivittäin kahvilla mutta en pitänyt paikan liian maitoisesta ja muutenkin litkun makuisesta espressosta. Kalliilla ei saa aina hyvää.
Starbucks kahvila tuhoutui kokonaan vuoden 2004 luonnonkatastrofissa ja hyökyaallon jäljiltä se avattiin täydellisen remontin jälkeen uudelleen, kiinalaisen uudenvuoden päivänä. Halusin viedä roposeni tähän kahvilaan huonosta kahvista huolimatta koska Starbucks Coffee Companyn työntekijät ja johto edesauttoivat jälleenrakennuksessa ja tukivat taloudellisesti Phuketin yhteisöä tsunamin jälkeen. 


Kuva: Kirsi Korhonen
Nyt oma komea keittiömestarini valmistaa Thaimaasta tuliaisena tuodussa sarongissa minulle Thai-ruokaa.
Niin, että Hastalavista beibet menen maistelemaan sydämeni valitun kokkaamia herkkuja.

Mysteeri - Aki Sirkesalo & Lisa Nilsson


1 kommentti:

Yksilöllistä huomiota Tšupukalle voit jakaa täällä!