torstai 27. lokakuuta 2011

KANTTARELLI-KÄRPPÄ


Korkeavuorenkadun Kaffecentralen ja sisilialaisen paahtimon kahvia pahvimukissa.
Hunterin kumisaappaat kielii siitä, että olen matkalla maalle.
Valokuvan nappasi kännykällään: Marica Rosegarden.
Kuva: Nick Dildo

Turunmaan saaristossa on kaunista ja huumaavan hiljaista, mitä nyt korppi varoitteli kiihkeällä, karhealla rääkynällään. Sanotaan, että korppi vaistoaa onnettomuudet ja ilmestyy paikalle juuri ennen kuin jotain dramaattista sattuu tai heti sen jälkeen.  Sieniä oli vaikea löytää kun maahan oli tippunut puunlehtiä jotka kätkivät monta salaisuutta alleen. Ystävääni nappasi kyy sormenpäästä kun hän siirteli käsin roskia tai sitten se oli vain rietas havunneulanen joka aiheutti vertavuotavan reiän sormenpäähän. Pelästyin toistamiseen.
Ensin eksyin ja sitten vielä pelko, että kumppanini kuolee kyynpuremaan.
Sitäkö se korppi tuli ilmoittamaan?
Kuva: Nick Dildo

Keltavahveroiden aika on sienestäjien mukaan jo ohi mutta saaristossa on vielä lämmintä ja luonto tulee vähän mantereen säätilaa jäljessä, keltaista kultaa löytyi epäilyistä huolimatta ja kokonainen korillinen. 
Keltavahveron lähisukulainen on suppilovahvero ja niitä tuolla korissa jo onkin muutama. Olisin halunnut löytää mustatorvisieniä mutta siinä toiveessa ei ollut onni myötä. Kanttarellissa on A-vitamiinin esiastetta eli karoteenia ja sienessä on huomattavasti enemmän proteiinia kuin monissa muissa kasviksissa, keskimäärin 25% sen kuivapainosta.
Keltavahverossa on myös C- ja B-vitamiinia. Ai niin ja kuituja!
Kanttarellin D-vitamiinipitoisuus on myös huomattava
 12,8 µg/100 g. 
Hämmästyksekseni saaressa kasvoi myös pähkinäpensaslehto. Tietääkö kukaan voiko niitä syödä?
Kuva: Nick Dildo
Tässä kuvassa varustaudun venematkaan takaisin mantereelle, Kasnäsin satamaan. Oli haikeata lähteä mutta toivon, että pääsen takaisin vielä uudestaan. Olen selvittänyt, että suppiksia voi löytää vielä marraskuussakin ja niitä voi kerätä jopa lumen alta syötäväksi.
Kävin muuten uimassakin ja monta kertaa vaikka merivesi oli n. 8°.

Charles Bradley - The World

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Yksilöllistä huomiota Tšupukalle voit jakaa täällä!