sunnuntai 16. lokakuuta 2011

¡ABSOLUTE FLAMENCO!


Osallistuin viikonlopulla ensimmäisen kerran Nykyflamencofestivaaleille, vaikka tapahtuma on järjestetty jo neljä kertaa Helsingissä.
Menin etsimään vastausta kysymykseen: "Mitä ihmettä on nykyflamenco?"

Ensimmäisenä ohjelmanumerona esitettiin Peppi Pitkätossu joka on palkittu vuoden 2010 Teatterimusiikkipalkinnolla. Esitys oli häikäisevä ja lapsiyleisö sekä aikuiset katsojat olivat aivan haltioissaan.
Esiintyjät olivat espanjalaisia ja kotimaisia taiteilijoita.
Pepin kaikkien osien mm. tanssin, musiikin, ohjauksen, visuaalisuuden, puvustuksen, valojen ja maskeerauksen roolit ovat yhtä tärkeitä teoksessa.
Seuralaiseni suosikki oli Pepin hevonen jonka pään oli tehnyt hatuntekijä, Tiitta Räsänen, pää oli myös omasta mielestäni upea. Hevosta esitti, Maija Lepistö joka oli ihan mieletön tanssija. Rakastin Pepin asuja ne olivat puvustaja, Erika Turusen käsialaa.
Flamenco-Peppiä oli kuulemma kypsytelty viisi vuotta kertoi koreografia, Kaari Martin joka esitti itse Pepin roolin.


Esityksessä oli mukana Jesús Carrasco, Victor Carrasco, Carlos Chamorro, Mariana Collado, Maija Lepistö, Katja Lundén, Kaari Martin, Roni Martin
 • Koreografia: Kaari Martin
 • Sävellys ja sanat: Roni Martin
 • Visualisointi: Rosa Liksom
 • Valosuunnittelu: Mikki Kunttu
 • Pukusuunnittelu: Erika Turunen
 • Maskeeraussuunnittelu: Taina Mansner
 • Pukuompelu: Tipi Taskinen
 • Freestyle-räpit: Ruudolf
 • Dramaturgia: Minna Harjuniemi
 • Äänisuunnittelu: Ilari Suonpää

Lavalla nähtiin espanjalaisia esiintyjiä mm, Huelvasta kotoisin oleva Victor Carrasco joka on esiintynyt Espanjan suurimmilla flamencofestivaaleilla ja toiminut musiikillisena johtajana Espanjaa kiertäneessä, Lorca Gitano –esityksessä.
Badajozissa syntynyt mustalaiskitaristi Jesu’s Carrasco joka aloitti flamencokitaransoiton 13-vuotiaana.
Tanssija Carios Chamorro joka on luonut aivan uudentyylistä falmencoa. Chamorro hallitsee myös baletti- ja nykytanssitekniikat ja yhdistelee niitä tyyliinsä persoonallisella tavalla.

Häikäisevä Peppi-esityksen jälkeen Flamingo-klubi avasi ovensa jossa esitettiin ranskalaisohjaaja Dominique Abelin, Berliinin elokuvajuhlilla, 2003, kunniamaininnnalla palkittu dokumentti "Poligono Sur."  Elokuva on raju kuvaus Sevillan laitakaupungin slummialueesta, jossa asuu enimmäkseen mustalaisia. Tres Mils on kapinen asumalähiö jonne taksikuskitkaan eivät halua ajaa. Olosuhteet ovat rankat työttömyyttä, rikollisuutta, syrjäytymistä, syrjintää  ja huumeongelmia silti dokumentissa on hauskuutta, iloa, huumoria ja ankealla asumaalueella tehdään mitä hienointa flamencomusiikkia.


Illan päätteeksi Katsomo-ravintolassa esiintyi Roni Martin bändinsä kassa jossa soittavat Suomen eturivin jazzmuusikoita kuten Antero Priha, trumpetti, Sanna Salmenkallio, viulu  ja Seppo Kantonen, piano. 15.10.2011 eli eilen julkaistiin Roni Martinin "4 movements for movement-levy." Kokoillan tanssiteoksia varten tehdyistä sävellyksistä koottu levy esittelee otteita neljästä eri nykyflamencokokonaisuudesta. Festivaalin ulkomaiset vieraat esittivät yllätysnumeroita estradilla Flamingo-hengessä.

Festivaalit jatkuvat tänään, Savoyssa! 
TERVEMENOA NAUTTIMAAN.

Buika - No Habrá Nadie En El Mundo

2 kommenttia:

 1. oi jospa oisin saanut olla mukana..kiitos Oda! Mother of Chip and Dale :-)

  VastaaPoista
 2. Näin Peppi Pitkätossun noin vuosi sitten. Se oli hauska, mutta vielä hauskemmat olivat Erika Turusen kirpputoreilta löytämistään verhoista ja pitsiliinoista suunnittelemat asut. Näin niistä etukäteen Erikan naamakirjasivuilla kuvia eri vaiheista ja niiden innottamana vein kummityttöni katsomaan esitystä.

  VastaaPoista

Yksilöllistä huomiota Tšupukalle voit jakaa täällä!