sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

PRAY FOR JAPAN

Olen vuosikaudet seurannut japanilaista katumuotia. Kirjahyllyssäni komeilee mm.Fruits-kirjan ensimmäinen osa, joka on todellinen japanilaisen, street fashionin helmi. Nykyisin en enää ostele kirjoja, koska muodin seuraaminen netistä on helpompaa ja hauskempaa lisäksi muotisivut päivittyvät yleensä usein.

Japanin luonnonkatastrofi ”Suuri Sendai”, hiljensi kyllä useimmat muotisivustot, mutta jotkut nuoret ovat tuhon keskelläkin jaksaneet välittää ilmiasustaan ja sivustot ovat päivittyneet normaaliin tapaan. 


Tokion tilanne on melko vakaa tällä hetkellä mutta olen kuullut, että esim. "Tokion Fashion Week" olisi virallisesti peruutettu. Monet liikkeet ja tavaratalot päättivät lopettaa maanjäristyksen jälkeen. Ne kaupat jotka ovat avanneet uudelleen, sulkevat aikaisin säästääkseen sähköä. Vaikka jotkut putiikit ovat auki se on selvää, että ihmiset eivät ole ostotuulella, koska ovat huolissaan tapahtumista muissa osissa maata.

Muodilla on Japanissa erittäin tärkeä rooli ihmisten jokapäiväisessä elämässä. Minusta japanilaiset ovat uskomattoman hauskoja ja sekoittavat eurooppalaisuutta, eksotiikkaa sekä futurismia, perinteiseen tyyliinsä.

Japanin katumuodissa näkee äärimmäisiä tyylejä kuten punk, lolita, ganguro, cosplay ja maid cafe. Kaikki tämä on saanut alkunsa siitä kun japanilaiset nuoret alkoivat matkia länsimuotia. Katumuoti termiä käytetään kuvaamaan muotia, jossa käyttäjä sekoittaa nykyisiä ja perinteisiä suuntauksia. 

Avaan vähän joitakin mainitsemiani tyylejä tässä:

Lolita tyylin taustalla on Viktoriaaninen aika ja lolita-luokkia on useita. Yleisin tyyli on gothic-lolita, jossa sekoitetaan posliininuken ja gootin sekä punkin vivahteita.
Cosplay on taas pukeutumista samalla tavalla kuin suosikkihahmot  fantasiaelokuvissa, sarjakuvissa ja videopeleissä.
Ganguro on kirjaimellisesti käännettynä ”mustat kasvot” tähän tyyliin liittyy syvä rusketus, vaallennetut hiukset, tekoripset, vaalea huulipuna, platform-kengät ja värikkäät vaatteet.

Halusin tänään nimenomaisesti piristää lukijoitani esittämällä japanilaisten miesten katumuotia ja kyllä se on hämmästyttävää miten paljon nämä veijarit poikkeavat vaikka Helsinkiläisistä, kanssaveljistään. Hameita ja haaremihousuja miesten yllä ei esim. liiemmin Stadissa näy.

Pitää myös muistaa, että japanilaisilla kundeilla ja nuorilla ylipäätänsä on käytettävissä enemmän rahaa vaatteisiinsa kuin suomalaisilla, koska asuvat myöhään kotona, vanhempiensa kanssa ja tämä tietenkin pienentää elinkustannuksia.
Eniten ihailen japanilaisten nuorten taitoa pukea erilaisia vaatteita päällekkäin, yhdistellä, kuoseja, huippumuotia, vintagea, kallista ja halpaa.

Enää japanilaiselle miehelle ei ole tärkeätä vaatteen mukavuus, kuten silloin kun vielä äidit ja vaimot ostivat miesten vaatteet, miesten käydessä töissä. Kuviot ovat muuttuneet nyt miehet haluavat ostaa itse omat vaatteensa ja ovat hyvin tietoisia siitä mitä haluavat laittaa päällensä ja mitä ei. Tärkeänä pidetään esitellä omaa persoonallisuutta eikä suinkaan mukavuutta. Viime vuodet ovat mullistaneet japanilaisen miehen mentaliteettia kun vaateostokset ovat aivan yhtä haastavia molemmille sukupuolille.



CHO, 25-vuotias opiskelija, Harajuku, Tokio. Kuva: Kjeld Duits.


ARAN YOSHIOKA, Harajuku, Tokio. Kuva: Emi Kusano


 MORI, 22-vuotias. Harajuku, Tokio. Kuva: Kjeld Duits.


SEIYA, 18-vuotias opiskelija. Harajuku, Tokio. Kuva: Kjeld Duits.

SHOHEI TOKIMI, 20-vuotias myymäläapulainen, Minami Horie, Osaka. Kuva: Kjeld Duits.

TAKASHI SASAI, 21-vuotias opiskelija. Roppongi, Tokio. Kuva: Marie Sasago.

YUMA OYAIZU, 19-vuotias opiskelija, Harajuku, Tokio. Kuva: Mai Tanno.
Japanissa ilmestyy paljon muotilehtiä, jotka on suunnattu pelkästään miehille esim. HUGE.












Brother sun sister moon - Bangkok Thai version

2 kommenttia:

  1. Kuvien pukeutujien tyylissä on jotakin, mikä vetoaa minuun kovin. Asuja katsellessa tuli mieleen, että myös miesten pukeutuminen voi olla Kaunista... sanan varsinaisessa merkityksessä!

    VastaaPoista
  2. Aivan ja tytöt eivät ole "pekkaa" pahempia :)

    VastaaPoista

Yksilöllistä huomiota Tšupukalle voit jakaa täällä!