sunnuntai 7. marraskuuta 2010

VIRGINIE LOY

Vierailin tänään Museokadulla, ANT galleriassa ihmettelemässä mosaiikkitöitä.
Taiteilija  Virginie Loÿ (syntynyt Pariisissa 1964) on antanut näyttelyn nimeksi Maktub.
Maktub sanaan olen törmännyt ensimmäisen kerran luettuani Paulo Coelhon kirjan Alkemisti, se on arabiankielinen sana, joka tarkoittaa sananmukaisesti ”se on kirjoitettu.”

Virginie Loÿn n
äyttely koostuu pääosin erikokoisista mosaiikkipalloista ja teemana oli luonnonkatastrofit. Teokset ovat käsitteellisiä, joten huomioni kohdistui muotoihin, sommitteluun, väreihin ja teksteihin. Tarkka katsoja näkee, että pallo ei ole vaan pallo... se on jotakin paljon enemmän.
Teoksia katsellessani tulin lopputulokseen, että mitä tahansa maailmassa tapahtuukin se on kohtalomme ja kaikki on jo Jumalan tiedossa eli ”It is written."


Syvän vaikutuksen minuun katsojana teki myös palloista poikkeavat teokset "They" ja "We."
Työt käsittelivät ihmisten eriarvoisuutta. Pikkuruisen huoneen toisella seinällä oli (They) Punjabilaisen naisen nälkäiset, laihat ja kalpeat kasvot. Naisen ainoa omaisuus oli hänen yllään oleva likainen vaate ja lattialla seinän vieressä muoviset varvassandaalit, pieni pussi riisiä sekä vesipullo.

Vastakkaiselle seinälle oli (We) yltäkylläisyyden alttari, joka kuvasi meitä, joilla on kaikkea.
Seinällä olivat lihavan länsimaisen ihmisen punakat kasvot ja jaloissa kotialttari, missä oli suloisessa sotkussa golfmailoja, videoelokuvia, radioita, koruja, parfyymeja, suklaata, rantapallo, matkalaukku, surfilauta jne.

Suosittelen näyttelyä se on ajatuksia herättävä.

Virginie Loÿ opettaa myös mosaiikkitekniikkaa omassa studiossaan Espoossa.

Agnes obel - Riverside


2 kommenttia:

  1. Kiitos taas mielenkiintoisesta jutusta. Sääli, etten pääse paikan päälle ihailemaan Virginien töitä, kävin viamosiikin sivuilla ja, suurena mosaiikkitöiden ihailijana, tykkäsin kovasti..
    Pisteenä i:n päällä vielä tuo Agnes Obelin biisi, en tietty tuntenut leidiä, mutta nyt on tuo Tanskan tyty tutumpi.. Jatka hyvää työtä Oda...Lämpöiset terveiset LaPasta..:)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Helena, hienosta palautteesta :) Pysy linjoilla.

    VastaaPoista

Yksilöllistä huomiota Tšupukalle voit jakaa täällä!