maanantai 23. elokuuta 2010

UFO

Menneellä viikolla olin todella innoissani, koska luulin tehneeni Ufo havainnon. Heräsin keskiviikko yönä 18.08 klo 03.25 ja huomasin, että länsitaivaalle antavasta ikkunastani näkyi.... "unidentified flying object." Kaivoin Canonin, taskupokkarin esiin ja napsaisin näystä kuvan.

Kamera ilmoitti tietenkin heti, että: ”Vaihda patterit.” Ei siinä kuitenkaan ollut sellaiseen aikaa, koska pelkäsin, että valoilmiö katoaa. Sain kun sainkin yhden otoksen.

Ilmiö näytti minusta kallelleen käännetyltä "Sibelius-monumentilta." Rakenne näytti jotenkin pillimäiseltä.
Huonossa valokuvassa ei näy valitettavasti mitään muuta, kuin hohtava valoläntti, joka lähellä oleviin tähtiin verrattuna vaikutti mielestäni todella suurelta.


Soitin torstai-aamuna Tähtitieteelliseen Yhdistykseen ja puhuin puhelimessa Marko Pekkolan kanssa, hän suhtautui kivasti ja kiireettömästi asiaani.
Oman työni takia jouduin kuitenkin jättämään puhelun kesken ja jatkoimme asian tiimoilta pohdiskelua, myöhemmin sähköpostitse.

Marko arveli ensin, että olin sekoittanut näyn kuuhun, mutta vannoin Markolle tunnistavani kuun. Kuitenkin kuusta tehdään paljon hänen sanojensa mukaan Ufo-ilmoituksia.Sopivissa olosuhteissa kuuta saattaa luulla avaruusalukseksi, jos havaitsija istuu vaikka autossa hän saattaa kokea että, "alus" seuraa häntä ajomatkan aikana.

Toinen ehdotus oli että kysymyksessä saattaisi olla  jokin kirkas keinovalo, joka sijaitsee maanpinnalla, kuten esim. valonheitin, rakennustyömaan valo tai joku muu kirkas – ihan pysyvästi esiintyvä – keinovalo lähistöllä.
Lähistö tarkoittaa tässä tapauksessa muutaman kilometrin etäisyyttä.

Parhaimpana selityksenä pidin kuitenkin tätä:

“Edelleen ylhäällä taivaalla on ollut toinen vaadittava elementti, nimittäin silmille näkymätön kerros miljardeja pieniä laattamaisia jääkiteitä. Ilman sitä ilmiö ei synny ollenkaan, vaikka se kirkas valo olisi joka yö näkyvillä.

Tämä aika alkusyksystä on käytännössä ensimmäinen jolloin näitä keskikorkeuksien laattajääkideparvia (muutaman kilometrin korkeus) voi esiintyä ja yön meteorologiset olosuhteet olivat tähän sopivat. Se on hetkellinen, yleensä korkeintaan muutaman tunnin olosuhde, joka ei välttämättä toistu edes vuoteen tai kahteen yhdelle paikkakunnalla.

Sinällään vastaavanlaisia ilmiöitä on valokuvattu ja havaittu Suomessa monia kertoja viime vuosina, mutta yhdelle paikkakunnalle ja yhdelle havaitsijalle se on  aito harvinaisuus.

Suomessa klassinen tapaus, jossa kuvattiin juuri kuvailemasi kaltainen valo taivaanlaella, jossa oli pillirakenteita oli Oulussa 1980-luvun lopulla. Kuvat siitä julkaistiin, "Tähdet ja avaruus -lehdessä.”

Koska kohde on nyt tunnistettu, sitä ei voi enää kutsua ufoksi vaan ifoksi. Identified Flying Object.
Kiitos Markolle, Ursaan.

Kiitos Markolle, Ursaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Yksilöllistä huomiota Tšupukalle voit jakaa täällä!