sunnuntai 16. toukokuuta 2010

ATEENA (ympäristö)Arkkitehtonisesti Ateena on mielenkiintoinen. On helppo nähdä kaupungissa paljon rumuutta mutta löysin omille silmilleni kaunista katseltavaa vähän kaikesta. Varsinkin sellaisesta mitä muut ihmiset pitävät rumana.
Vanhat vuosisadan alkupuolella rakennetut, rapistuneet ja hyljätyt talot, villiintyneineen patioineen teki minuun suuremman vaikutuksen kuin historiallisesti arvokas Akropolis.


Yleensä näitä kummitustaloja ympäröi rakennustelineet ja tietenkin kuvittelin, että rakennukset rastauroidaan. Rakennustelineiden tarkoitus oli kuitenkin suojella jalnkulkijoita, koska rakennuksesta saattaa irrota paloja tai kiviä.
Useimmat näistä hyljätyistä rakennuksista omistaa IRS.
Ihmettelen tietenkin, miksi rakennuksia ei myydä tai korjata? Saattaahan olla että kukaan ei ole kiinnostunut niistä, kuten minä.
Kreikan valtio voisi huutokaupata vanhat talot rahapulassa ja ehtona ostajalle olisi, että rakennus pitäisi restauroida kahden vuoden sisällä tai se huutokaupataan uudelleen.
Rakennukset joista puhun sijaitsevat ihan ydinkeskustassa ja niitä on paljon.


Ateenassa ei voi myöskään välttyä graffitaiteilijoiden teoksilta. Vastustan tietenkin graffitteja jos niiden tarkoitus on vain sotkea mutta hyljättyjen talojen seinissä kauniit maalaukset mielestäni jopa parantavat katukuvaa. 
Harmittavaa on jos sotkut ilmestyvät juuri restauroidun talon seinään. Nämä ns. “tag” maalarit joille ei ole mikään pyhää sotkevat koko kaupungin. "Tageiksi" kutsutaan pieniä kirjoituksia esim. sellaisia joita olemme tottuneet näkemään vessojen seinissä.


Graffiti sana muuten tulee Kreikan kielen verbistä γραφειν (graphein) eli kirjoittaa.

Akropoliksen alapuolella on kaksi kaupunginosaa joista tuli ehdottomia suosikkejani ja halusin viettää niissä päivittäin aikaa, Pláka ja Anafiótika.

Anafiótika on täynnä pieniä valkoisia taloja joiden edustoilla on kukkaruukkuja pelargoni istutuksineen ja puutarhat täynnä kukkia sekä appelsiinipuita. Kadut ovat keskiaikaisia, kapeita, mutkittelevia ja jyrkkiä, sekä vaarallisen liukkaita.

Pláka on taas hieman alempana Anafiótikaa jos katsotaan Akropoliksen suunnasta. Se on Ateenan vanhinta osaa ja minusta myös kauneinta.
Plákan alueen uusklassiset talot ovat nykyään suojeltuja. Kadut ovat tällä alueella autottomia ja siellä onkin tästä syystä mukava kävellä ja katsella vaikka bysanttilaisia kirkkoja tai vielä vanhempiakin monumenttejä. Alueella on myös paljon kauppoja, antiikkiliikkeitä, kahviloita ja ruokapaikkoja. Iltaisin Plákan on todella tunnelmallinen.

Älkääkä luulko, etten olisi käynyt Akropoliksella tai muilla historiallisilla muistomerkeillä. Minulla oli neljän päivän passi, jolla pääsin kaikkiin haluamaani paikkoihin ja pari tikettiä jäi jopa käyttämättä. Ehkä joskus vielä palaan Ateenaan. Aika näyttää. Ne jäljelle jääneet pääsyliput eivät kylläkään ole enää voimassa.
Päätän Ateenaa koskevat huomioni tähän ja toivotan lukijoilleni lisää aurinkoisia päiviä. 
Blogini saattaa päivittyä harvakseltaan koska aion ottaa kaiken ilon irti moottoripyöräilystä kuluvana kesänä.


2 kommenttia:

 1. Voi miten hienoja kuvia ja tuttuja naamoja=)
  Eksyin aivan sattumalta tänne...Hieno blogi!

  VastaaPoista
 2. Kiitos Jarna. Tämä oli minulle hieno juhannuslahja, kun liityit lukijakseni.
  Yritän palkita sinua, kuten muitakin tukijoitani myös jatkossa mukavilla jutuilla.
  Hyvää kesää ja pysy kanavalla :)

  VastaaPoista

Yksilöllistä huomiota Tšupukalle voit jakaa täällä!