torstai 6. toukokuuta 2010

ATEENA (ravinto)Ateenassa saa tupakoida melkein kaikkialla. Ruokaravintolassa kannattaa valita ulkopöytä jos haluaa säästyä tupakansavulta. Kreikassa on voimassa samanlainen tupakointikielto kuin meilläkin mutta he ovat monessa muussakin asiassa kansalaistottelemattomia, miksei myös tässä? Kieltoa rikkoville on luvassa 500 euron rikesakko ja  esim. ravintoloita rangaistaan jopa 2000 eurolla sauhuttelusta. Tilastojen mukaan Kreikassa tupakoidaan eniten EU:ssa. Väitetään, että noin 40 prosenttia väestöstä polttaa. Nuuskaa en kuitenkaan löytänyt, ystävälleni Esalle ja sitä hämmästelin. Nuuskan myynti kiellettiin EU-maissa 1992 ja Kreikka on näköjään uskonut tätä kieltoa.
Ruoka Ateenassa oli poikkeuksetta hyvää ja annokset suuria. Kreikkalaista ruokavaliota pidetään erittäin terveellisenä ja minun on helppo yhtyä tähän mielipiteeseen viikon kokemuksen jälkeen. En lihonut grammaakaan reissulla, vaikka söin kuin hevonen joka päivä, päinvastoin laihduin 400 grammaa. Kreikkalaiset tykkäävät syödä ulkona, varsinkin viikonloppuisin. Lounasaika oli minulle sopiva eli 14.30 - 16.00 välillä mutta illallisaika oli mielestäni aivan liian myöhäinen n. Klo 22.00 paikkeilla. Toki ruokaa sai aikaisemminkin ja yleensä minä ja Biitzy illastettiin n. 20.00 - 21.30. Biitzy on kasvisyöjä, minulle taas käy kaikki. Horiátiki saláta eli suomessa tunnettu Kreikkalainen salaatti tuli tutuksi. Kreikassa salaatti tarkoittaa kirjaimellisesti ”kyläsalaattia”. Suomessa salaattiin pilkotaan pieniä fetajuusto palasia mutta Ateenalaiset keittiömestarit leikkasivat salaatin päälle ison n. 200-300 gramman paksuisen siivun fetaa.
Mustekalat ja sardiinit olivat suurinta herkkuani mutta eniten himoitsin päivittäin grillattua halloumi juustoa. Juusto on lähtöisin Kyprokselta ja olen syönyt sitä siellä ensi kerran, jouduin siitä maistamisesta loppuelämän koukkuun. Juusto on valmistettu lampaan- ja vuohenmaidon seoksesta. Juuston on suolaista ja sen rakenne on kumimainen, maku on ihanan kermainen. Jälkiruuaksi halusin yleensä aina kahvia. Kreikassa sai kaikkialla hyvää kahvia paitsi hotelissamme, missä se oli tavallista suodatinlitkua. Kuumien päivien suosikkini oli Café frappe. Frappen on keksinyt vahingossa Dimitris Vakondios, joka messutauollaan 1957 halusi juoda pikakahvinsa mutta kun ei löytänyt mistään kuumaa vettä hän sekoitti kahvin hätäpäissään kylmään veteen ravistamalla, ja voilà uusi hitti oli syntynyt. En yleensä käytä sokeria kahvissa mutta frappeen se mielestäni sopii. Yleensä tilasin frappen kuitenkin jäätelöllä.
Ateenassa sai myös loistavaa kaakaota, kyllä olisi Stadilaisilla kahvila työntekijöillä opettelemista siinäkin asiassa. Täällä sanotaan kaakaoksi sitä omituista litkua, joka tulee valmiina automaatista ja maksaa paljon. Ateenassa kaakaon voi valita kylmänä, kuumana, valkosuklaisena, syötävänaä tai juotavana. Helsingissä hyvää kaakaota ja kahvia saa vain Ulrikan paikassa, Pursimiehenkadulla. Espresso pohjaiset kahvit olivat myös aina täydellisiä, jopa huoltoasemaa muistuttavassa Kassinas kahvilassa. Kahvila sijaitsi Omónian narkkari kaupunginosassa jossa asuimme. Kävimme kahvilassa päivittäin ja aion muistaa meitä palvellutta ihanaa neitosta Ecterinea, Eirenaa, Eirenea, Ekaterinaa…äh en muista enää nimeä mutta  joku ee.llä alkava tulee saamaan Suomesta postikortin.

Eräänä iltana kun koti-ikävä yllätti valitsin Monastirákin kaupunginosasta ravintolan josta kerrottiin, että ruoka on hyvää mutta palvelu töykeää. Halusin oitis sinne mutta muistin osoitteen sen verran väärin, että jouduimme hyvän palvelun liharavintolaan. Merenantimistaan kuuluisa Tavérna tou Psyrri (Osoite: Eshylou 12,) jäi siten testaamatta. Psirin ravintoloita pidetään muodikkaina ja ylihinnoiteltuina tätä töykeän palvelun ravintolaa sanottiin normaalihintaiseksi, perinteiseksi tavernaksi. Paikka on hyvin suosittu ja mikäli haluaa sisään kannattaa mennä ajoissa tai sitten istua iltansa naapurissa, kuten me.
Kiitän lopuksi Joria mukavasta lukijapalautteesta:
“Hola Chica!
Oltiin Kiinassa ja sut on sensuroitu siella! Ei paase Tsupukan blogia lukemaan vinosilmat!
Paska maa ja syovat salamantereita...”


1 kommentti:

  1. Aloin kaivata entistä enemmän Espanjan aterioita...

    VastaaPoista

Yksilöllistä huomiota Tšupukalle voit jakaa täällä!