keskiviikko 25. maaliskuuta 2009

Karjalainen LeivonNainenSilloin tällöin minulta kysytään tiedänkö mitä, Tšupukka, tarkoittaa?

Kysyjällä on yleensä ilkikurinen pilke silmäkulmassa, ikään kuin hänellä olisi suuri salaisuus kuulutettavana.

Odottelen yleensä malttamattomana arvausta.

Sitten se tulee...... riemukas ja voitonvarma huuhdahdus:

“PIIIIRAKKA! PIIRAKKA, karjalainen leivonnainen.”

Kyllä, kyllä, PIIRAKKA olen, mutta tämä totuus pitää vain osittain paikkansa.


Isovanhempani olivat Karjalan evakkoja. Isoäiti valmisti usein karjalaisia perinneruokia, kuten karjalanpiirakoita ja sultsinoita. Harvemmin mummini viitsi valmistaa tsupukoita, ne olivat hänestä työläitä. Tsupukka, on todellakin piirakan nimi mutta sana, tsupukka, mummini mielestä, joka puhui Livviä eli aunuksenkarjalaa, tarkoitti kulmaa. (nurka, kulma)

Tsupukka on nelinkerroin taitettu piiras, joka on täytetty  löysähköllä manna-tai riisipuurolla. Piirakka taitetaan ensin puolikuun muotoiseksi ja vielä kerran kolmikulmaiseksi eli tsupukaksi.


Mummoni kertoi, että Karjalassa saatettiin myös ennustaa kuolemaa tsupukan kuoren perusteella. Ennustus tapahtui siten, että tsupukan kolmion kärjestä puraistiin pala pois ja kuoren kanssa mentiin pihalle. Pihalla tsupukka avataan ja katsotaan piirakan reiän läpi, ulko-ikkunasta sisään. Henkilö, joka näkyy päättömänä piirakan reiästä katsottuna, kuolee seuraavan vuoden aikana. Reiästä katsoessa on sanottava: "Jos on ruumista tuvassa, niin näyttäkää minulle jos kuolee kuka täl vuuel täs talos, niin näyttäkää minulle, niin pientä ei ole."

Karjalassa oli myöskin tapana, että kuoleman lähestyessä, kuoleva siirrettiin vuoteesta lattialle, pirtin peränurkkaan, suureen tšuppuun, obrazan eli ikonin eteen kuolemaan.

Tuurikseni voitaisiin laskea vielä perimäni lisäksi se, että minulle sattui kouluaikoina opettaja, joka kiusasi minua mm. sukunimestäni. Kiusaaminen kasvatti luonettani. Opin pitämään puoleni, vaikka olin mitätön varreltani. Muistan vielä erään kouluaamun kun saavuin opinahjooni ja huomasin, että rappukäytävät ja luokat oli tapetoitu omituisilla ilmoituksilla. Sukunimestäni oli "kiusaaja opettajan" johdolla tehty "piirakkakamppanja". Opettajani, auktoriteetti, joka luuli olevansa Jumalasta seuraava, oli varmasti pettynyt kun kokemus ei kummemmin traumatisoinut minua. Päinvastoin opin ajattelemaan, että minun täytyy olla jotenkin erikoinen kun opettaja, oppilaineen sekoaa takiani.

 Olen joskus halunnut vaihtaa sukunimeni pelkäksi, A:ksi, päästäkseni ensimmäiseksi puhelinluettoloon. Pikkusisko ninimittäin  vei minulta aikanaan "ykköspaikan", ainoana Tšupukkana, Helsingin puhelinluettelossa. 

T:n kohdalla komeili kaksi "piirakkaa", sisareni ja minä. Siskoni nimi oli luettelossa ennen minua, se jurppi. Hauskin juttu mihin olen törmännyt tällaisen kilpailun tiimoilta on amerikkalaisesta henkilöstä nimeltä, Bill Holland, joka halusi päästä puolestaan puhelinluettolon viimeiseksi, joten hän muutti sukunimensä muotoon  Zzzzzzzzzra.

Useita vuosia hän oli vain pelkkä, Zachary Zzzra, mutta hän havaitsi hävinneensä viimeisen paikan, Zelda Zzzwrampille.Seuraavana vuonna, Vladimir Zzzzzzabakoville, joten kilpailun kiristyessä Zzzzzzzzzra lisää tarvittaessa yhden zetan lisää sukunimeensä.


Aion pysyä loppuelämäni, Tšupukkana, rakastan nimeäni, joka tarkoitta ihmisten mielestä samalla etu-, suku- että lempinimeä. Sellainen on kätevää.

En myöskään esiinny enää puhelinluettelossa, koska saan esiintyä omassa blogissani. niin paljon kuin haluan ja jaksan.


Piirakkahulluille  valmistuohje.

Tsupukan kuori:

1 litra vettä

1 tl suolaa

6 dl kaurajauhoja

2 dl vehnäjauhoja

1 kananmuna

 

Täyte:

Löysä mannapuuro, voilla ja suolalla maustettuna

 

Kuori taikinan annetaan kohota ensin ja sen jälkeen siitä paistetaan, paistinpannulla, kuumalla lämmöllä, ohuita “lettuja”.

Letut täytetään puurolla, reunoihin asti ja voidellaa voisulalla.

Tsupukka voidaan syödä myös voisulasta ja kermasta kiehautetun kastikkeen kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Yksilöllistä huomiota Tšupukalle voit jakaa täällä!